To lokale kokke-elever til DM

0
Oskar Niss og Anders Høst skal repræsentere Nordjylland ved DM for kokkeelever. Lige nu træner de i konkurrencekøkkenet på Food College Aalborg. Foto: Kurt Bering
To kokkeelever fra Bryghuset Vendia er udvalgt til at repræsentere Nordjylland ved DM for kokkeelever 19. marts.

De talentfulde elever er Anders Høst og Oskar Niss, der udgør ét ud af ti hold ved mesterskabet. De er udtaget til DM af Food College Aalborg.

Anders Høst er fra Hjørring, og han er færdigudlært kok til maj. Han har i tre år jongleret med både knive og gryder i køkkenet på Bistro V og Bryghuset Vendia.

– Jeg begyndte, som opvasker for at fedte mig ind, smiler Anders Høst.

Og hans plan lykkedes. Han blev ansat som elev, og har siden fået sine høje forventninger til faget indfriet.

– Det er fedt, tilføjer han.

Oskar Niss er fra Gistrup, og han er færdigudlært kok 20. juni i år. Han har været elev på Bryghuset alle år.

De to elever har talent og har opnået høj faglig kunnen i Hjørring. Alligevel er de nervøse, når talen falder på DM, hvor de skal forsvare Nordjylland.

De træner lige nu en gang om ugen, og når DM kommer tættere på, intensiveres prøverne i køkkenet.

– Det handler om at træne og træne – og så handler det om koncentration og planlægning. Og om at have overskud, siger Anders Høst.

De to DM-deltagere skal tilberede 12 kuverter, og de har i alt seks en halv time til forret, hovedret og dessert.

Hjørring-teamet kender hovedretten. De skal tilberede højreb stegt på ben.

– Garnituren er fyldt selleri-kugle med rygeost, croquette på småkød, en kålpakke med kål steg i brunet smør og kalvebacon og endelig en sifon på bagt hvidløg samt en sauce.

Forret og dessert og råvarer til disse retter kender Anders og Oskar først, når konkurrencen er fløjtet i gang.

– Vi træner forskellige tilberedninger af eksempelvis fisk, garniture, udskæringer og saucer. Til desserten træner vi fromage, mousse is og kage. Vi prøver tingene af, så vi har nogle retninger, vi kan gå, når vi kender råvarerne, forklarer de.

Og de bruger i øvrigt gerne fritid på udfordringen.

Direktør Kristian Rise er rigtig stolt over, at Bryghuset Vendia er repræsenteret ved DM med to kokkeelever.

– Alene det, at de er blevet udvalgt til DM, er rigtig flot. Og de yngre elever har noget at se op til – det er en kæmpemotivationsfaktor for dem. Det er også en kæmpe motivationsfaktor for Oskar og Anders, for med udvælgelsen finder man jo ud af, at man er rigtig dygtig. Og så tager det for alvor fart. Så bruser ambitionerne.

– Jeg er spændt på at følge dem – både til konkurrence og i deres karriere, tilføjer Kristian Rise.

Eleverne konstaterer, at de har gået i en god kokke-skole i Bryghusets køkken.

– Her i huset stiller vi store krav til eleverne og omvendt, siger Kristian Rise.

– Styrken ved Bryghuset Vendia er, at vores kokkeelever lærer rigtig meget forskelligt. Vi er gourmetrestauranten, men vi er meget mere end det – vi har selskaber og mad ud af huset, og på den måde får man som elev en bred viden, og kan siden vælge retning, siger Kristian Rise.

Del

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close