Fra Hjørring til Teheran for at bage danske kager

0
Hans Jørgen Jensen drog efter nogle år til Jokkmokk i det nordlige Sverige og fik sit eget bageri - han bor fortsat deroppe - mens broderen Poul Erik tog et par år mere i Teheran, inden han vendte tilbage til Danmark.
Nogle vil kunne huske Jensen-brødrene fra dengang, de var bagere i Hjørring. I 1960erne tog Hans Jørgen og Poul Erik Jensen til Iran og var med til at skabe en af de længstvarende erhvervssucceser i det fjerne land. Journalisten Morten Hansted fortæller i en ny bog “Danske eventyr i Iran”, i et af kapitlerne, hvordan det var at drive bageri i Iran.

Poul Erik Jensen døde for et par år siden, men journalisten fandt den anden af brødrene, Hans Jørgen Jensen i Lapland i Nordsverige, hvor han i dag tilbringer sin pensionisttilværelse. Efter tiden i Teheran tog han nemlig til Nordsverige og fik sit eget bageri der.

Men det hele begyndte på Konditori Willy i Hjørring, hvor Hans Jørgen Jensen blev udlært. Senere så han i en annonce i Jyllands Posten, at et nyetableret, danskejet bageri i Teheran søgte en dansk bager. Dengang var det fint at kunne sige, at man var uddannet på Konditori Willy, så Hans Jørgen Jensen fik straks pladsen.

At der er et dansk bageri i Iran bygger lidt på tilfældigheder. I 1960 blev en århusiansk nyuddannet lærerinde Annelise Edslev hyret til at være privatlærer for datteren til en dansk ingeniør.

Han var i Iran for at bygge veje og broer i det dengang ret uudviklede lad. Lærerinden fandt hurtigt ud af, at udbuddet af brød og kager i Teheran var noget sløjt, og snart besluttede hun sig for selv at åbne et konditori.

I 1963 kom Hans Jørgen Jensen derned, og han var blandt andet med til at lave kransekager, da kong Frederik og dronning Ingrid samme år gæstede Iran. I bogen kan man se, at fremstilling af marcipan til kagerne foregik med håndkraft. Unge iranske drenge måtte sidde i gården bag bageriet og smutte mandler, for færdiglavet marcipan fandtes ikke. Et års tid efter kom broderen Poul Erik og søsteren Tove også ned. På det tidspunkt var Iran styret af en shah og en kejserinde, og i bogen kan man læse om de spændinger, der allerede var i samfundet på dette tidspunkt.

Et pudsigt eksempel er diskussionen om, hvorvidt kvinder skulle have stemmeret. Da shahen gennemførte en folkeafstemning i 1963, gennemtvang de muslimske præster, at det nok kunne gå an, at kvinderne stemte, men deres stemmer måtte ikke tælle med i det færdige resultat.

I dag bor Hans Jørgen Jensen i en nedlagt stationsbygning i Lapland. En mængde persiske tæpper i et af værelserne vidner om de år, hvor han bagte croissanter og andet godt til Teherans borgere. Han har også sin gamle opskriftbog i behold. Her kan man ved hver enkelt af dem se, om de er fra Konditori Willy, fra Teheran eller andre steder, hvor Hans Jørgen Jensen har været bager.

Han forlod Teheran i 1965. Broderen Poul Erik blev der et par år længere og oplevede dermed Iran i den periode, hvor unge danskere tog til landet for at ryge hash, som dengang var let at skaffe. Brødrene var dog for længst væk, da den iranske revolution i 1979 ændrede landet, og shahen mistede magten til et muslimsk præstestyre.

Dengang kom indehaveren af det danske bageri i en slags husarrest, men siden accepterede det ny styre, at bageriet kunne fortsætte, og det findes den dag i dag.

Nu er det datteren Bettina Panahizadeh, der driver bageriet videre. Hun flyttede for ti år siden fra London til Teheran for at videreføre bageriet efter sin mors pludselige død.

Bogen “Danske eventyr i Iran” omtaler også en række andre danske forsøg på at prøve lykken i landet. Blandt andet et forsøg på at drive bybusser i slutningen af 1920´erne, og senere, da danske ingeniører kom til at stå i spidsen for bygningen af Irans første større jernbane – en bane der fik stor betydning i kampen mod nazisterne under 2. verdenskrig.

Et andet af kapitlerne handler om det såkaldte fetaeventyr, som også har et nordjysk islæt. Frem til 1984 var det nordjyske Ørum-gruppen og dets driftige ejer Jens Kjær nemlig en vigtig faktor i fetaforsyninger til Iran. Bogen slutter med de nuværende forsøg på at genetablere handelsforbindelserne mellem Danmark og Iran.

Forfatteren Morten Hansted er mangeårig journalist fra blandt andet TV2 og DR og oplevede selv Iran første gang under en ferietur i 2014 med sin kæreste. Her blev han så interesseret i landet, at han i 2015 sagde sit job op på DR og sprang ud på det dybe vand for at undersøge mulighederne i Iran.

Det var på det tidspunkt landet lige havde lavet en atomaftale med vestmagterne som blev tolket som, at Iran ville nærme sig den vestlige verden lidt mere. En café i Teheran var i tankerne, men det endte med, at journalisten i stedet indgik en aftale med Gyldendal om at udgive en bog om de dansk-iranske relationer.

Mange opfatter Iran som et meget fjernt land, men af bogen kan man læse, at der også er mange bånd mellem Iran og Danmark.

Morten Hansted satser på at kunne blive lidt i Iran-sporet, nu hvor bogen er færdig. Blandt andet håber han at komme til at holde foredrag rundt om i Danmark og derigennem udbrede kendskabet til Iran og de danske “fodspor “dernede.

A - 134761 - Bryghuset Vendia
Del

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close